joi, 3 ianuarie 2013

Pieptul de curcan: o alternativa sanatoasa la mezelurile din comert

Nu numai cand ai responsabilitatea unui copil, ci oricand si oriunde, trebuie sa ai in vedere sanatatea ta si a alimentelor pe care le consumi tu si familia ta. Nu suntem mari consumatori de mezeluri, insa in ultimul an le cumparam numai de la targuri traditionale, pentru a avea macar o mica siguranta ca nu sunt pline de nitriti si conservanti, de glutamat si alte chimicale. Insa acolo problema este alta: preturile piperate. Inainte de Craciun 1 kg de pastrama de curcan era aproape 90 de lei ... Asa ca in ultima vreme am descoperit o alternativa mai ieftina, la fel de gustoasa si usor de preparat chiar de tine acasa: pieptul de curcan.

Iti ofer doua retete simple de piept de curcan, care pot inlocui cu succes mezelurile pe care le consumi la micul dejun, in sandvisuri sau in salate.

Mai intai, pentru ambele retete trebuie sa lasi pieptul de curcan la macerat in frigider o noapte intr-un amestec de condimente. Pentru ambele eu am folosit urmatoarea combinatie: 1/2 de ceasca de ulei de masline, 2 catei de usturoi, 1/2 de lingurita de boia dulce, 1/2 de lingurita de ghimbir, 1/2 de lingurita de cimbru, 1/2 de lingurita de rozmarin, cateva frunze de dafin, sare, 2 linguri de miere, 1 varf de cutit de piper alb (mai poti adauga, daca preferi sa fie totul mai iute, condimente precum paprika, boia iute, curry sau/si poti inlocui mierea cu 1/2 de pahar de whiskey sau coniac).



Prima varianta presupune sa tai cubulete pieptul de curcan, si sa il lasi in acelasi amestec la cuptorul incins pentru 1 ora la 220 de grade Celsius.
 
Cea de-a doua varianta presupune sa lasi pieptul de curcan intreg, sa il bagi in cuptorul incins, pentru 2 ore, la 180 de grade Celsius, verificand mereu ca fundul tavii sa fie acoperit cu apa.
 
Ambele variante sunt foarte gustoase atat pentru adulti cat si pentru copii, si nu cred ca mai este nevoie sa repet ca nu exista comparatie intre un mezel din comert si un preparat pe care il poti face tu acasa.
 
Pofta buna!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu